Дело за клевета доведе семейство до пълно разорение. Това се случва след като сумата, за която са осъдени, незнайно как се увеличава почти двойно. Сега хората са изправени пред риска да загубят единственото си жилище.

Всичко започва заради едно малко парче земя във врачанското село Синьо Бърдо, загубено при странни обстоятелства от близките на Диляна Маркосян. Тя започва съдебни битки за разкриването им.

Към делото за имота се прибавя и дело за клевета, заведено срещу нея от тогавашния кмет на селото: "Аз го нарекох "диктатор", за което и сега мога да се обоснова."

Кметът вече не е между живите, но с оневиняването му се заемат неговите близки. Спорът приключва преди година и не е в нейна полза – 3500 лв. обезщетение, 1200 лв. глоба и адвокатски хонорар за 1500 лв.

Две седмици след решението на съда, Диляна Маркосян получава запорно съобщение от държавен съдебен изпълнител в Районния съд в Мездра за близо 11 300 лева. Как дължимите 6200 лв. са се увеличили двойно не стана ясно. Служителят е напуснал, а до назначаването на нов подробности по делото не могат да бъдат изнасяни, обясниха от палатата.

Така, за да бъде обезпечено вземането, семейство Маркосян е на път да загуби единственото си жилище.

Ситуацията се усложнява и от факта, че малко преди финала на делото за клевета Диляна и съпругът й прехвърлят този и друг малък апартамент на децата си, заради което срещу тях е предявен отменителен иск. С него имотните сделки са обявени за незаконосъобразни и в резултат и четиримата от семейството са осъдени на първа инстанция.

"В кой български закон пише, че нямам право да си прехвърля моето имущество на децата? (…) И сега съм престъпник – осъден.", възмущава се Хачик Маркосян.

Съпругата му признава, че не би започнала битката отново: „Не заради страха, че ще бъда осъдена пак, а защото нямам сили, нямам и виждам колко всичко е брутално”.

Сега решението по отменителния иск се обжалва, делото е в началото на следващия месец. За седем години съдебни битки, семейство Маркосян е похарчило над 13 хиляди лева. Но поне земята, заради която започва тази история, е възстановена.

Не е ляв или десен проблем

Този случай е много показателен за това как за обида на властта можеш да си загубиш двете жилища, коментира в студиото на „Тази сутрин” омбудсманът Мая Манолова, която е ангажирана с проблема.

„Законът е диктатор. Действащият закон осъществява диктат над гражданите. Не е нормално да нямаш достъп до книжата на съдебния изпълнител, не е нормално да бъдеш осъден без да имаш възможност да се защитиш, не е нормално разноските по делото да са в пъти по-големи от основния дълг”, подчерта тя.

По думите й практиката да се продават имоти на безценица за покриване на малки по размер дългове вече може да бъде атакувана в Страсбург като има осъдително решение срещу Словения и е въпрос на време и български граждани да искат обезщетение от държавата.

Снимка: Ладислав Цветков

Тя подчерта, че прокараните от нея законови промени срещу „вечните длъжници” не целят хората да не връщат дълговете си. Според нея приетата на първо четене 10-годишна давност на необезпечени задължения трябва да се коригира, защото в момента засяга само отношенията между гражданите, но не и банки и монополисти.

По думите й от ПФ, ДПС и ГЕРБ идват идеи след продажба на имота, с който даден дълг е обезпечен, той вече да се счита за необезпечен. Също така Манолова ще настоява за пресичане на практиката изпаднали в затруднение фирми да се препродават на малоимотни лица.

„Да те измами работодателят дали е ляв, или е десен проблем? Да ти продадат жилището на безценица дали е проблем на БСП или е на ГЕРБ?”, запита общественият защитник.