За първи път от началото на годината, нито едно бебе във Варна не е било настанено в дома за деца, лишени от родителски грижи. Три новородени са изоставени от майките си, но веднага са взети от приемни семейства.

От агенция „Закрила на детето" отчитат, че нагласата на приемните семейства се променя. Доскоро сред тях трудно се намирало желаещи да се грижат за новородени, а тази грижа е от изключително значение.

„Последиците от отглеждане в институция в първите месеци от раждането води до недостатъчно развиване на мозъчните клетки на детето, което впоследствие винаги оказва значение в неговото развитие", категорична е Ана Конукова, началник на „Закрила на детето” във Варна.

Семейство Мусови от варненското село Оборище са сред пионерите в приемната грижа. Не живеят богато. Съпругът работи на две места като строител и пазач, но гледат трето бебе за последната година.

„Като чух за тази приемната грижа и веднага отидох", казва Анифе Мусова. „Аз малко от селото се притеснявах, как ще ни приемат", признава Ембие Мусов.

Надделява съпругата. Сега, след година на безсънни нощи и много усилия, двамата не съжаляват. Когато говорят за децата, очите им се пълнят със сълзи от щастие.

„Това чувство - неописуемо е. Аз и свои деца съм гледала, и внуци, това чуждото да го вземеш и да го почувстваш като свое, много голяма работа е", убедена е Анифе. „Направо ми беше хубаво да я разкарвам из селото с количката. Отивахме до магазина и обратно. Хубаво ми е", казва съпругът Ембие.

Двамата са категорични, че докато им позволяват силите, ще продължат да приемат деца в дома си. Признават, че после трудно се разделят с тях, но съветват всички, които се колебаят, да не се отказват.От началото на годината във Варненско, в приемни семейства са настанени 54 деца.