В горещото време хората трябва да избягват да излизат в най-топлата част на деня, да избягват физическите натоварвания на много горещо място и да не прекаляват с храната. Тези съвети даде в предаването „Лице в лице”  по bTV доц. д-р Сотир Марчев.

Усвояването на храната също отделя топлина, която допълнително ни нагрява, разясни той. Препоръката е да ядем по-малко, и то растителна храна. Плодовете и зеленчуците образуват по-малко топлина при усвояването си, отколкото месото, посочи д-р Марчев.

Ако видите някой паднал в жегата, не е верен съветът да не го пипате. Напротив, преместете човека на сянка, разкопчайте го да се проветрява, наплискайте го със студена вода до идването на Бърза помощ, посъветва той.

Сред най-уязвимите в жегата са малките деца и възрастните хора, тъй като след 65-годишна възраст започваме да губим терморегулация – усещане за топлина и студ.

Топлинен удар получаваме, когато се свърши водата в тялото ни, слънчев удар получаваме, когато се нагрее много главата ни от слънцето. Срещу слънчевия удар носим шапка, срещу топлинния удар пием вода, заяви още експертът. Трябва да пием толкова вода, че урината ни да е светложълта. Ако е тъмна, значи водата не ни стига, посочи доц. д-р Марчев.

Цигарите са врагът на сърцето, категоричен беше още той.