Артистите и служителите на Националната опера в София се оплакват от съседството си с централата на партия „Атака” след събитията през последните няколко дни, предизвикали мащабни протести срещу политическата формация.

Вчера от там се оплакаха пред медии, че привържениците на „Атака” всеки ден обсаждат сградата на улиците „Врабча”, „Раковски” и „Дондуков”, уринират наоколо и вдигат шум, който пречи на репетициите.

В понеделник маршрута на протестиращите мина през партийните централи на БСП и ДПС и завърши пред тази на „Атака”, където гражданите изразиха недоволството си от поведението на партията в парламента, както и заради скандалното отношение на лидера Волен Сидеров от протеста предходната вечер. Тогава председателят на националистите се прикриваше под пластмасова маса, издигната над главата му от няколко членове.

От операта посочват, че струпването на много хора в рамките на демонстрациите през последните дни препятства достъпа на зрителите до сградата на операта.

Във връзка с това министърът на културата Петър Стоянович се срещна с временния директор на СДВР комисар Ивайло Спиридонов директора на дирекция „Обществен ред и сигурност" в Столична община Красимир Димитров, както и директора на операта акад. Пламен Карталов.

Точно преди началото на спектаклите достъпът на зрителите до вратите на сградата е силно затруднен, изтъкват от Националната опера, където предстоят няколко дългоочаквани представления.

В събота с операта „Рейнско злато", за която в София пристигат ценители от цял свят, за пръв път в България и на Балканите в четири последователни вечери ще бъде представен целият цикъл от легендарната тетралогия „Пръстенът на Нибелунга".

Билетите са отдавна продадени, а зад спектаклите стои четиригодишен труд на режисьори, солисти, оркестранти, статисти, сценични работници, отбелязват от операта.

„Сигурен съм, че ръководството на „Атака", чиито офиси са в непосредствена близост със залата на Операта, ще прояви разбиране и ще съдейства на стотиците почитатели на това висше изкуство – Вагнеровата тетралогия, да стигне до публиката,” посочи културният министър и пожела на Пламен Карталов „здрави нерви”.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!