Салам предпазва от рак заради натурални съставки. Разработката е на Университета по хранителни технологии в Пловдив. Тайната е в естествения оцветител - ликопен, който измества изкуствените оцветители.

В продължение на месеци научни ръководители и студенти експериментират как да заменят изкуствените оцветители в колбасите с полезни продукти от природата. Така се спират на природния оцветител ликопен, който се съдържа в доматите. Вложеният ликопен, освен че удължава трайносттта на местото, има и уникални здравословни качества.

„Ликопенът с неговите антиоксидантни свойства има възможността да се свързва със свободните радикали в човешкия организъм, които се образуват по време на обмяната на веществата. Единствено по този механизъм би могъл да се използва като превенция на раковите заболявания”, обяснява доц. Катя Йоргова, Катедра технология на месото и рибата.

В университета са разработили и хляб, който е профилактика за рак на дебелото черво. Към брашната се добавя добре познатата ни гулия, която сме свикнали да консумираме в туршията.

„Основно и важно е, че съдържа инулин, който е всеизвестно, че влияе върху перисталтиката. Препоръчителен е за хора от диабет 2 тип”, казва проф. Ана Кръстева, ръководител Катедра технология на зърнените продукти.

Засега тези продукти се произвеждат само в университета - с научна цел, докато бизнесът не прояви интерес към новите разработки.