На Андреевден Руската църква в София чества 100 години. Българският патриарх Неофит и делегация от Русия са специални гост на честванията по случай юбилея.

Стотици миряни се стекоха рано в неделя сутринта да се помолят заедно с партиарх Неофит и делегацията от Руската православна църква. Патриарх Неофит отслужи божествена литургия в патриаршеското подворие на църквата.

Всички християни свързват Руската църква със сбъдването на най-съкровените желания. Вече 100 години миряните идват в криптата на храма и пускат писмата си в кутията с надеждата дядо Серафим да сбъдне желанията им.

Мая Андонова е една от тях. Като малка имала проблеми с ученето, а днес е писател и художник на детски книжки. „За всяко нещо, което искам да се случи, идвам и си пиша. Рисувам и пиша поезия, проза, рисувам детски книжки, защото искам децата да са творци. Дава ми сили да мога да творя, да имам голямо въображение, да ми бъде детска душата”, казва тя.

След събитията от 1917 г. архиепископ Серафим е опората на руските емигранти в България. „Дядо Серфаим е имал много духовни чада не само сред руснаците, но и сред българите. Казват, че е бил голям молитвеник, велик молитвеник. Ако идваш при него и нещо го помолиш той да се помоли за тебе, казват, че неговите молитви са винаги били силни и са били изпълнявани. Господ чува неговите молитви”, обясни секретарят на подворието отец Зотик.

Догодина от Руската православна църква се надяват дядо Серафим да бъде канонизиран и обявен за светец. „Ние вярваме, че той е светец. Ние го почитаме като светец и тези чудеса, които се извършват по негови молитви, потвърждават това”, казва отец Зотик

Специални гости дойдоха от Русия - църковна делегация на Руската православна църква.

Също така днес през целия ден се очаква хиляди българи и руснаци, живеещи в страната, да почетат празника на църквата и да напишат писмо на дядо Серафим.