„Тук лежат много кости. След 140 години трудно някой ще каже кои са български, кои са руски. Но от тези кости е съградено скелето на българската свобода, на руската и българската бойна слава”, заяви президентът Румен Радев по време на тържествените празненства на връх Шипка по повод националния празник на България – 3 март.

„Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди доблестни мъже завещаха на всички нас, потомците, и който ние не бива да пилеем”, каза още Радев.

„Скъпи сънародници, през годините в августовските жеги и мартенските виелици, вие бяхте тук, дори когато политиците ги нямаше, защото вие знаехте, че с вашето присъствие и почит скрепявате историческата истина. Защото вие, млади и стари, сте опълченците на историческата правда, които не допуснахте тя да бъде поругана и низвергната”, каза президентът.

Той благодари на всички българи, след което отправи благодарности към Патриарх Неофит и Руския Патриарх Кирил.

„Благодаря за мъдрите думи, за признателността и благодарността и за християнския дух, който помни, но и прощава, който осмисля свободата и възвисява човека. Християнският дух, в който саможертвата е път към свободата, тъй както хекатомбата на Шипка отвори вратите за нашето национално освобождение”, допълва Радев.

Той отдаде почит и вечна признателност на воините, загинали за свободата на България.