"Бежанците бъркат в канчето не само на ромите, а на цялата българска общност. Ромите напускат, защото тук не могат да си намират работа. Имаме стотици хиляди неработещи и гладуващи хора и в същото време приютяваме бежанци”. Думите са на председателя на партия ДРОМ Илия Илиев в „Тази сутрин”.

Ангел Джамбазки от ВМРО отправи призив да бъдат разделени хората, които влизат в държавата. Според него едната хрупа са тези, които имат нужда от помощ – майки деца, другите са нелегални имигранти от Африка, предимно мъже, „агресивни хора, които нямат основание да се наричат бежанци”.

Друг беше прочитът на ситуацията на Илиев, който изрази неодобрение на практиката да се дава помощ на хора, които не са придонесли за българската икономика. На въпрос какъв е приносът на ромската общност, той заяви, че ромите поне са се родили тук. Илиев даде гласност и на друга своя теза, свързана със сирийските бежанци – „това са външни хора, които са предпоставка за създаване на терористични организации”.

По думите на Джамбазки огромна част от циганските общности разчитат на единствено на държавата, нямат образование и затова не могат да си намерят работа и да се впишат в обществото.

Илия Илиев заяви, че се получава верига, която изяснява ситуацията. „Имаме стотици хиляди неработещи, те отиват в чужбина, защото не можем да им осигурим работа. Ромите са посочвани като основният проблем за влизането ни в Шенген. Ние приютяваме сирийците, търсим им работа, условия за образование, а нашите хора, които заминават в чужбина, стават причина за влизането ни в Шенген”, каза той.

Двамата влязоха в остра полемика по случая с отвлеченото 15-годишно момиче в Троян, имало отношения с единия от похитителите си. Според Илиев ранните бракове в ромската общност са въпрос на хилядолетна традиция, която никой не може да промени. Джамбазки обаче контрира, че и „канибалите са имали традиция да ядат човеци”.

Купуването на ромски момичета за булки бе друга тема, по която двамата участници бяха на различни позиции. Илиев сравни тази културна традиция с даването на монети и банкноти на българска сватба. „Вие го правите изкуствено, ние го правим по естествен начин”, каза той. Според Джамбазки това е поредният пример за социалното изключване на ромите, а за да се преодолее са необходими спиране на социалните помощи на тези, които злоупотребяват, задължително образование, трудова повинност, разбиване на гетата.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас