Не съжалявам за нищо, винаги съм си носел отговорността за действията, не бих се върнал в съдебната система. Това каза бившият заместник градски прокурор на София – Роман Василев, в предаването „Тази събота“ по bTV.

Той напусна системата през август 2014 г. и в момента работи в голяма международна компания.

Василев разказа, че предложението за работа е било една от причините да приключи кариерата си в съдебната власт, „но не и първата“. Първата беше, че през последните 10 години съм участвал в най-тежките случаи и психическият тормоз беше много голям, каза той. Василев припомни, че три години се е движел с охрана, въоръжени мъже са нападнали дома му по време на едно от първите дела срещу организираната престъпност, а журналист, чието име не си спомни, е бил убит около час преди да се яви в градската прокуратура да даде показания.

Не загубено доверие от страна на главния прокурор Сотир Цацаров, а психическото натоварване, нервите, стреса и предложението на компанията за работа доведоха до решението да напусна след 25 години работа в правоохранителните органи, обясни той.

Помолен да коментира доклада на Европейската комисия и дали би напуснал поста, ако беше на мястото на Цацаров, Василев каза, че единствената разлика в новия доклад е, че „много чиновници от Министерството на правосъдието охотливо посещаваха Брюксел“. Ние сме пионери в клепането. Това не е в един доклад и не съм единствения, който го казва. Обективни забележки и препоръки е имали и в предишни доклади, посочи Василев.

Според него предложението за външен мониторинг на съдебната система е „абсолютно несъстоятелно“, защото в Европейския съюз няма единно правораздаване.

От т. нар. Яневагейт „разбрах само, че две съдийки могат да паднат в много ниска махленска клюка. Най-лесно е да бягаш по медиите, но защо не даваш показания, когато те викат“, каза той.

Снимка: bTV

Василев добави, че няма да падне „на това махленско ниво да коментирам какво си говорят. Това е изкуствено създадено като балон представен за проблем на съдебната система. Медиите надуха този балон.

Винаги съм държал на това, което правя, поемал съм отговорност и съм си носел отговорността. Никой от главните прокурори не ме е викнал и не си е позволил да ми каже, че иска дадено обвинение срещу някого да бъде подписано, увери Василев.

Той каза още, че не го е срам от репликата при ареста на бившия министър на отбраната Николай Цонев, че е абсолютен престъпник. „Моето поведение и нецензурираната реплика, така да кажа, е в следствие на поведението на Цонев. Поведението му беше изключително арогантно, с изключително неприлични думи, което не е добре за един офицер. Това, за което съжалявам, е, че този, който правеше записа, не е записал и поведението на Цонев“, каза бившият заместник градски прокурор.

Снимка: bTV

Той увери, че не съжалява и за участието си пресконференцията на прокуратурата за намерените бюлетини в печатницата в Костинброд, защото в участвал като представител на прокуратурата и и носи отговорността. „Нямаше шоу“, каза той.

На въпрос дали би се върнал в съдебната система, Василев отговори: „Вчера е вчера“.