Спокойно протече нощта пред 107-о училище в столицата, където много родители прекарват вече трета нощ в автомобилите си, за да имат възможността първи да запишат децата си в елитната математическа гимназия днес.

Родителите на бъдещите първолаци бяха видимо уморени след дългото чакане, но все пак в добро настроение. Някои от тях убиваха времето с игра на карти или си почиваха в наблизо паркираните автомобили.

Чакащите продължиха редовната проверка на надлежно изготвения от тях списък и през цялата нощ, а контролът се извършваше на всеки 2 часа. Като причина за извиването на огромната опашка много от родителите определиха регламента на записване в учебното заведение.

„Проблемът е в това, че примерно в това училище приемат горе-долу... не горе-долу... в момента 86 човека, от които голяма част, около 60-65%, влизат с някакви приоритети и с предимство. Пример давам - ако ти си учил в това училище, ако майка ти е учила в това училище и т.н, и т.н... нали... детето влиза с приоритет, първо и горе-долу остават свободни места около 30-35%, което са около 35-40 човека”, обяснява Николай Костов – родител.