Родители от Пловдив се оплакаха, че двегодишният им син системно е удрян и скубан от служителите в яслата, която посещава.

В резултат момченцето започнало да бълнува и да се страхува.

Детето само̀ споделило с майка си, че е удряно, а тя забелязала отпечатък от шамар върху бузата му.

Кристина Газиева разговаря със семейството малко след първия им час при детски психолог.

Снимка: bTV

„Като отидох да го взема, детето беше видимо превъзбудено. Посрещна ме с думите: „Мамо, аз днес не слушах“, разказа майката – Мирослава Атанасова, като добави, че служителка на яслата признала, че се скарала „много“ на сина ѝ Радослав.

От този ден нататък поведението на детето коренно се променило – то станало неспокойно, плачело по-често и се страхувало да отиде на ясла.

Снимка: bTV

„Започна да бълнува: „Лельо, не ме удряй, лельо, не ме удряй, аз ще слушам“. На сутринта стана и започна да плаче: „Не искам да ходя на детска градина, там е страшно (...) Лелята ме удря“. Само като чуе думата „градинка“, се стряска“, разказа майката.

Мирослава говорила с директорката на яслата Румяна Петрова. Тя я уверила, че служителите ѝ не са посягали на момченцето, а децата на тази възраст са склонни да си измислят.

Снимка: bTV

Мирослава се успокоила. До следващия инцидент.

Когато един ден взела детето от яслата, тя видяла отпечатък от пръсти на бузата, а Радослав ѝ разказал, че започнал да плаче за нея и служителка го ударила и го скубала.

Стресът се задълбочил и стигнали до детски психолог, разказа Мирослава.

Последвал втори разговор с директорката, която отново уверила, че детето не е удряно.

Майката обаче не вярва детето да си измисля, предвид подробностите, с които разказва.

Бащата Делян също е притеснен от случая.

Снимка: bTV

„Цяла седмица, може би, детето е било малтретирано! Започна да споделя такива неща – скубане по главата, отзад, отпред, удряне на шамари. Просто такива... ненормални работи. От тук нататък, където трябва и каквото трябва да направя като баща и Мирослава като майка, ще го направим“, зарече се той.

Снимка: bTV

Потърсена за коментар в детското заведение – „Детска ясла на мечтите“, директорката Петрова каза, че си обяснява целия случай с измислица. Убедена е, че детето не е било докосвано от служителите. Каза и че досега не е имала оплаквания от други родители. Но добави, че винаги има първи път.

Родителите вече са подали писмена жалба и ще търсят правата си докрай. Категорични са, че ще отпишат Радослав от яслата.

Кметът на район Централен – Георги Стаменов, вече е направил проверка след подадения сигнал.

Към днешна дата няма доказателства, че този сигнал е действителен. Ще бъдем безкомпромисни, ако се докаже такова отношение или държание на персонала към децата. Ако има виновен в случая – дали служителят, или тази жалба не е достатъчно коректна, аз ще искам да бъде довършен процесът докрай. Като накрая лично аз ще подам жалбата към прокуратурата – дали към служителя, или към човека, уронил престижа на това заведение“, каза Стаменов.

По думите на кмета, съвсем скоро в детската ясла ще бъдат монтирани камери за повече сигурност, а родителите ще могат да наблюдават децата си и онлайн.

Проверката на общината и разпитите на служителите ще продължат и в следващите дни.

Вижте повече във видеото: