Най-късно до септември трябва да имаме отговор и решение по въпроса с инсулиновите помпи. Това заяви в предаването "Тази сутрин” зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков и допълни, че очакват мнението и становището на националните консултанти по въпроса, за да вземат конкретни мерки.  Зам.-министърът призна, че има забавяне по въпроса, но са изпратили напомнително писмо.

Най-лесното е някой да подаде оставка или министърът да смени национален консултант. Така Шарков коментира исканата от родителите оставка на националния консултант по детски диабет доц. Стоева.

Мнението на всички е чуто, допълни той попитан дали са влезли в диалог с родителите и поясни, че на кръгла маса в парламента е имало както пациентски организации, които са били "за” инсулиновите помпи, така и такива, които са били "против”, а този дебат се води не само на територията на България.

"Категорично смятам, че до септември месец най-късно ние трябва да имаме отговор и решение по този въпрос. Трябва да имаме решение за това какво правим по отношение на прилагането на инсулиновите помпи, не казвам, че чакаме до септември месец становището. Казвам, че още днес ще поискаме отново становището, за да може този въпрос бързо да бъде решен”.

Процедурата при всички положения минава за следващата година, тъй като това са бюджетни средства, които явно не са предвидени в бюджета за тази година. Въпросът е, че ние трябва бързо да вземем това решение след получаването на становището от консултанта, за да можем да внесем успокоение в хората, чиито дечица страдат от това заболяване. Не е въпросът в това да вземаме решение, което да доведе до увреждане на здравето”.

Няма саморазправа с директори на болници, категоричен беше зам.-министърът.

"Директори на лечебни заведения, които си позволяват да се подписват в документи, в които пише, че пациентът е приет "благодарение на химикалката ми”, директори на лечебни заведения, които не са приели необходимата организация, заради която загиват деца – не могат да разчитат на някакво благоволение от страна на когото и да било. Защото всеки, който държи най-малко на имиджа си като лекар независимо от поста, който заема, би трябвало категорично да се разграничи от подобни действия. Те вредят на българското лекарско съсловие, вредят на здравеопазването, вредят и на пациентите".

Случаят с химикалката е свързан с шефа на благоевградската болница, който в началото на мандата беше махнат, поясни зам.-министърът. "Никакво политическо решение няма в това да махнеш един директор, който по този начин работи”.

Има болници, които работят на гърба на други болници

Има лечебни заведения, които работят на гърба на други лечебни заведения, заяви още зам.-министър Шарков и допълни, че са предложили да се прекратяват клинични пътеки на болници, които работят некоректно, но това не е минало през здравната комисия.

Като пример той посочи болница за рехабилитация, която за първите три месеца е усвоила бюджет един път и половина по-голям от годишния бюджет. Той не пожела да каже за кое лечебно заведение става въпрос, тъй като в момента то е обект на проверка от Изпълнителна агенция "Медицински одит".

"В същото време тези лечебни заведения например поставят едни обяви по селата, че приемат безплатно на лечение. Само че това нещо струва пари на хората, които редовно и коректно си плащат здравните вноски”, коментира зам.-министър Шарков.