Качеството във всички специалности в университетите пада още на входа, призна в предаването „Тази сутрин” по bTV ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков.

Във всички специалности основният критерий за финансиране е броят на студентите. Навсякъде, където намалим, ще получим по-малко финансиране. Дори и сегашното не ни е достатъчно, имаме дефицит от 5 милиона въпреки всички мерки, които взимаме, допълни ректорът на СУ.

По думите му поради тази причина всички университети си запълват бройките.

Едва през последните 2-3 години държавата промени нещата и започна все повече да увеличава процента за качество, приоритетни направления и защитени специалности, отбеляза той.

Следващата година за първи път с тези средства ще позапълним този дефицит. Ако сами намалим броя на студентите, ще имаме още по-голям дефицит, предупреди проф. Герджиков.

Сега децата са около 55 000, приемът предишната година продължаваше да бъде 70 000, което е абсурдно, защото част от тези 55 000 заминават в чужбина, други не полагат успешно държавните зрелостни изпити и накрая 35 000 деца кандидатстват за 70 000 места, обясни той.

Демографската криза ни помогна да видим, че има проблем. Ректорите най-после са готови на реформата, която и държавата най-после се съгласи да направи - да ограничим приема за сметка на качеството, което ще се повиши, каза още ректорът.

Проф. Герджиков се надява, че няма да има затваряне на университети.

Той отбеляза, че системата тръгва в обратна посока към намаляване на специалностите, които са се раздули през последните 15 години в много университети, и оттам и на броя на студентите.

Не беше правилно, че във всички университети разкрихме всички специалности, допълни той.

Не съм голям привърженик да закрепостяваме хората, има и други начини, каза той във връзка с идеята студентите, които завършват у нас, да са задължени да работят в България определено време.