Речта на български език, с която Доналд Туск откри българското европредседателство очаквано се превърна в основна тема за обсъждане в социалните мрежи.

Освен благодарност към безспорно силния дипломатически жест на председателя на Европейския съвет, някои потребители използват случая и да поставят думите на полския политик в по-голям контекст.

Туск впечатлява политици и от левицата, и от десницата. Според Калоян Паргов от БСП Туск „ни припомни на собствения ни език защо трябва да бъдем горди българи! Респект, господин Туск! Това е смисълът на обединена Европа – да уважаваме уникалността на народите и да работим заедно за по-доброто ни общо бъдеще…”.

Зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев отбелязва, че „Доналд Туск е голяма работа отдавна, не от вчера”.

Във връзка с края на речта (и отбелязаната от Туск способност на премиера Бойко Борисов да плаши могъщи тракийски воини) той пита: „Да виждате могъщи воини наоколо? Уплашени?” и напомня: „Като национален лидер на Полша, г-н Туск беше много известен с иронията си”.

„Вчерашната реч на Туск показа, че в политиката има и интелигентни хора на най-високо ниво. Дано и ние някога имаме такива”, пожелава си Костадин Георгиев, а Евгени Петров сравнява казаното от председателя на Европейския съвет със случвалото се по същото време по улиците на София: „Браво, Доналд, 4 минути срещу 9 протеста!”.

„Туск е пич! Той за нас ли говори?”, пита Елена Бойчева.

Редови потребители, а даже и колеги журналисти питат кога и нашите политици ще имат в екипите си хора, които да подготвят речи като тази от вчера в Народния театър. Не липсват и въпроси кога, например, Владимир Путин ще произнесе слово на български при визита у нас.

Речта обаче дава на мнозина и основание за тъжни констатации. „Да, тя гали самочувствието изпод задушаващия слой комплексиран дух, който ни е налегнал. Написана е в стил, който е много различен от простащината, с която убиват умовете ни от години. Но тази реч не ни каза какво става в НАШАТА Европа, в която трябва да участваме. Тя каза това, което искахме да чуем. И най-вече - основният адресат на речта беше премиерът и избирателите на управляващите”, пише журналистката Аделина Марини.

Според нея речта е „премерила пулса на българския дебат, интелектуалния капацитет на управляващите, облякла го е малко по-интелектуално, за да се хареса и на малцината по-така и готово”.

„А през това време хиляди несъгласни са по улиците и искат правов ред. Не искат да им се внесе някой добре говорещ политик отвън, а ред, който да им позволи да участват”, пише още тя.

Габриела Горанова е даже по-крайна в позицията си: Почеши егото им, погали комплексите им и ще получиш най-послушните народ и премиер в цяла Европа, готови безропотно да изпълнят всяко нареждане, понеже "все пак, той началникът каза за Спартак и бойното знаме, при това на български".

А потребителят Миро Ив вече прогнозира: „Туск откри европредседателството на български, Бареков ще го закрие на английски”.

Какво е мнението ви за речта на Доналд Туск?