Фондът за лечение на деца в чужбина няма да помага на сиамските близнаци от Сливен. Мотивът за отказа им е, че операция по разделянето им е „анатомично невъзможна”.

Сиамските близнаци Богдан и Янко в момента са в болница „Пирогов”. Те се родиха преди година в Сливен. Янко е в кома от самото раждане, но за Богдан има шанс, твърдят близките.

Майка им е 15-годишна ученичка, а бащата – пълнолетен, втори братовчед.

Медиците обаче казват, че децата са в тежко състояние, а Фондът за лечение на деца окончателно отказа помощ за тях в чужбина.

Семейството на Богдан и Янко заявиха, че ще съдят Фонда и Здравното министерство. Според тях държавата се е забавила с лечението, а изчакването е осуетило шанса за дарителска кампания, чрез която да се съберат средства за операция в чужбина.

Комисията от медици, която разгледа случая със сиамските близнаци е категорична, че операция за разделянето им е невъзможна. На заседанието е присъствал и зам.-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков.

„Ако всички специалисти в България са преценили и са единодушни, че няма никакъв шанс и не може да бъде постигнато, то това е така”, смята д-р по биоправо Стоян Ставру.

Преди време университетска клиника в Съединените щати дава надежди за разделянето на сиамските близнаци и за спасяването на Богдан. Базовата оферта на американците е 500 хил. долара.

Според Фонда за лечение на деца американската клиника е имала само един случай с разделяне на сиамски близнаци, но с далеч по-добра прогноза.

Екипът на bTV се свърза с университетската болница „Монтефиори” в Ню Йорк. Попитахме ги какви прогнози биха дали медиците за операция по разделянето на сиамските близнаци и какъв опит имат с подобни интервенции.

Засега нямаме отговор от лечебното заведение в Ню Йорк.