Откакто болниците поеха разходите за заплати на специализантите с новите промени в системата на здравеопазването, възможностите за обучение са в пъти по-малко. Това подчерта в предаването „Лице в лице” бившият здравен министър Радослав Гайдарски, който изрази голяма дозе скептицизъм към идеите за реформа на настоящия министър Петър Москов.

„Болниците ще плащат на обучаващите се една определена сума – 884 лв. Министерството вече иска заявки за обучение – в Александровска болница, например, някога се обучаваха по 100-200 души, а сега са дали заявка едва за 12. Спорно е доколко това е в помощ на младите лекари”, подчерта Гайдарски.

Той нарече „много неясна работа” идеята за разделянето на здравните услуги в основен и допълнителен пакет. „Въпросът трябва да бъде дискутиран – ако ограничим основния пакет, който в момента има 299 пътеки, ще ги стесним ли, или ще плащаме за 190? Останалите пари къде ще отидат?”, попита бившият министър.

Радослав Гайдарски настоя, че направленията за специалисти трябва да отпаднат, защото те ограничават хората. „Много често се спекулира с тях – понякога има, но личният лекар не иска да го даде”, посочи той.

„Ако има допълнителен пакет и намалим броя на пътеките, ще има листа на чакащите – това е най-страшното нещо, което съм видял в западните страни. Ако вкараме листа на чакащите, ще видите какво ще стане – с голяма охота приемаме всичко лошо от западните страни”, обясни Гайдарски.