Нов възход на практиката да се пътува на стоп. След като цените на горивата удариха нови рекорди и в разгара на лятото, по пътищата все по-често може да се видят вдигнати ръце.

Пътуването на стоп бе масово явление през социализма, когато бензинът беше евтин, а престъпленията - по-малко. Но стопаджии има и днес. „Не плащам, хората не са ми искали досега пари, в смисъл не пътувам доста често, ама спират хората”, споделя опита си Йордан Кръстев.

Той пътува за Костенец. След около половин час чакане, успява да си хване стоп. Шофьорът е за Пловдив като пътят му минава през Костенец.

В сезона на отпуските по пътищата може да се срещнат всякакви хора на стоп, а съответно да се попадне и на всякакви шофьори. „Един път аз се качих на стоп и ме помолиха аз да карам, човекът беше много уморен. Те обикновено спират хората за компания като са на дълъг път”, допълва Йордан.

На стоп той успява да стигне до Костенец за половин час. Но немалко хора пътуват по този начин и на доста по-дълги разстояния. Практиката помни дори околосветско пътешествие с вдигната ръка.