7-годишният Артур от София повече от два месеца не ходи на училище, защото там няма място за деца с дислексия. Артур е първи клас и за първи път прекрачва прага на 81 СОУ.

На третия месец, учителка обяснява на майка му, че детето й нарушава дисциплината и проявява агресия към останалите деца. Оказва се, причината не е във възпитанието.

Майката на момчето Николинка Иванова каза, че на 17 януари директорът на училището заставил родителите да не го водят повече на училище, докато не си решат проблема.

Медицински прегледи установяват, че детето има обучителни проблеми - така наречената дислексия и дефицит на вниманието. И образователните, и здравните институции обаче препоръчват Артур да продължи да посещава масово училище, с помощта на ресурсен учител.

"Абсолютно никакво съдействие не получихме от училището. Бяха нарушени правата на детето да се обучава, защото от 17 януари до 2 април се обучаваше в къщи. И дори когато в инспектората обясних случая, те ми казаха: защо не водите детето си на училище, вие нямате право да не го водите. Но при условие, че от училището ме заставят да не го водя, аз нямах друг избор”, каза Николинка Иванова.

В 81-о училище учат над 1 100 деца. Но няма назначен ресурсен учител. Директорът на училището отказа да обясни пред камера дали и защо е лишил Артур до иначе задължителното по Конституция образование.

Данните, макар и неофициални, показват, че в България децата с дислексия в начален курс са над 18%.