Протестиралите през февруари припознаха своите искания на демонстрациите, започнали на 14 юни след назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Двама от станалите популярни по медиите като лица на шествията в началото на годината призоваха пред bTV да не се прави разделение на протестите като такива на „лумпените” тогава и на „интелигенцията” сега.

Уточнението им бе насочено главно към президента Росен Плевнелиев, когото призоваха да си спомни кои трима души са го спасили от линч по време на митингите. Поводът бе изказване на държавния глава преди два дни, който заяви, че хората хората на улицата протестират по възможно най-демократичния начин и не са лумпени.

Ангел Славчев и Борислав Райчев заявиха, че и тогава са настоявали за нов Изборен кодекс и за падане на властта, макар че демонстрациите са били със социален характер. Според тях обаче в настоящия момент не трябва да се бърза и да се бяга от отговорност, за да не се дестабилизира държавата – теза, лансирана и от кабинета „Орешарски”.

Двамата допълниха, че на нови избори трябва да се отиде, само след като се създаде път за промяна на политическия модел. Те дадоха къс срок на правителството – до септември, и дълъг – до изборите за евродепутати догодина.

В отделен разговор в „Тази сутрин” участници в серията протести #ДАНСwithme - Йонко Грозев – Движение България на гражданите, Христо Генев – ПП Зелените и политологът Деян Кюранов, заявиха своята убеденост в успеха им, тъй като „гражданското общество не желае да живее повече в държава, в която правилата са подменени и не работят за него”.

Те също се обявиха против разделение на протестиращите на февруарски и юнски, тъй като това било опит да се работи в полза на скритата олигархия. В доста по-съкратен срок – до месец-два, според тях могат да бъдат направени необходимите промени в Изборния кодекс, а след това настоящите управляващи „да си ходят”.

Деян Кюранов коментира, че „реформаторското малцинство” е на път да се превърне в мнозинство, а БСП вече е осъзнала, че не може да управлява без този вид интелигенция. По думите му ще има опити тази част от обществото да бъде „купена, успокоена, отказана”, но те няма да намерят своя практически израз.

Тримата се съгласиха, че президентът в момента има ключова роля, която може да изпълни с говорене. Христо Генев заяви, че за него не е толкова важно дали наистина участва в офшорки в Кипър, основното е да покаже характер и да се срещне с протестиращите.

Според Кюранов това не е толкова сложно да се случи: „Да подеме един лозунг – да си върнем държавата, която се грижи за слабите, за да имаме общност. Такива простички послания могат да излязат от президента”.

Йонко Грозев излезе с предложение за по-широк фронт, в който да участват активни граждани и граждански организации и в който да се постигне общ консенсус в решение на проблемите и печелене на доверие.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите