Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие стана повод за разгорещена дискусия в Софийския университет, протест и контрапротест около Народното събрание.

Консервативни политици и интелектуалци, както и представители на вероизповеданията се обявиха срещу документа с мотива, че ще се използва за пропаганда на хомосексуализма и легализиране на еднополовите бракове. Поддръжниците на т.нар Истанбулска конвенция обаче са категорични, че такива рискове няма, а в същото време огромен процент от жените у нас са обект на насилие вътре в семейството и нямат никаква реална защита.

Съгласно Истанбулската конвенция няма задължение за осигуряване на правно признаване на трети пол, подчерта днес на дискусията в СУ правосъдният министър Цецка Цачева. Тя категорично отхвърли и останалите обвинения към международния документ.

Снимка: Ладислав Цветков

„Няма спор, че Истанбулската конвенция е първият инструмент, с който се създава цялостна правна рамка за защита на жените и момичетата от всички форми на насилие в това число и домашното насилие. Нейното основно послание в държавите, присъединили се към нея е, че никой да не може да бъде насилен заради половата си принадлежност“, коментира министърът на правосъдието.

По думите й за да не се стигне до неясноти, проектозаконът може да бъде придружен с тълкувателна декларация.

Снимка: Ладислав Цветков

„Терминът социална роля вече е въведен в българското законодателство и нито е породил, нито е легализирал третия пол”, отбеляза и омбудсманът Мая Манолова. Тя апелира за тълкувателна декларация, която ясно да подчертае, че конвенцията се прилага съобразно нормите и принципите на Конституцията.

Протест и контрапротест

Още вчера вечерта активисти прожектираха върху сградата на НС имената на жени, убити при семейно насилие. Според тях чрез „фалшификации” се измества фокусът от реалните цели на конвенцията.

Снимка: Ладислав Цветков

Днес граждани се събраха зад парламента с плакати с лозунги като „Любовта не боли” и „Не на насилието”.

Плакати, но с друго съдържание – „България е християнска, а не педерастка”, „Национални предатели, спрете се”, имаше и от другата страна на Народното събрание.

Снимка: Ладислав Цветков

Там се събраха противници на конвенцията.

„Всичко в тази конвенция ни плаши. Тя предполага скрити цели – не обявената защита на жените от насилие, а унищожаването на българското семейство, преформатирането на съзнанието на българските деца, превръщането им в такива… безполови неопределени индивиди, подчинени само на първичните инстинкти, неспособни да живеят обществен живот и неспособни да се съпротивляват на експлоатацията на финансовата олигархия”, заяви пред камерата на bTV организаторът на протеста Румен Дечев.