Протести срещу монополите се провеждат в цялата страна. До момента няма информация за сблъсъци на демонстранти и полицията.

Над 40 000 варненци се включиха в днешния протест в града. Хората запалиха чучело, събирателен образ на българския политик. Шествието поведоха около 100 варненски рокери, които застанаха в начело на колоната. То тръгна от община Варна по бул. „Мария Луиза” и продължи по бул. „Владислав Варненчик”. Множеството скандираше "Мафия". Протестиращите носеха плакати с надписи "Киро, не сме роби", "Банки-поробители-отровихте дните ни". Множеството се събра пред сградата на "ЕНЕРГО-ПРО".

Около 15 000 души се събраха в Пловдив на националния протест срещу бедността, монополите, лошото управление и високите цени на тока. Те блокираха центъра и запалиха символично конституцията, за да демонстрират виждането си, че тя обслужва само богатите. Преминаха и през сградата на ЕВН. Около 15.00 часа митингът приключи без прояви на агресия.

Няколко хиляди бургазлии се включиха в днешното шествие срещу монополите и управлението в страната. Протестиращите в Бургас надуваха сирени, свирки и тромпети пред централата на ЕВН. Според силите на реда в протеста, който продължи два часа, са участвали над 4000 души. Митингът завърши с концерт, без провокации и инциденти.

Над 2000 души са се събрали на протеста, който се провежда на площад „Хаджи Димитър” в Сливен. Един от протестиращите носи пластмасова риба, облепена с фактури за ток, като символ на това, че управляващите и електроразпределителните дружества правят народа на „шаран”.

Близо 150 души се събраха пред сградата на общината във Велико Търново. Повечето от присъстващите носят българския трибагреник, присъства и черното знаме с надпис „ЕНЕРГО-ПРО ВЪН!”. Около 30 представители на органа на реда охраняват протеста. На сградата на Община Велико Търново със спрей е изписано „Свободен избор”. Шествието ще се отправи към сградата на Енергоснабдяване.

Митингът в Стара Загора бе помрачен от съобщението, че един от координаторите е свързан с политическа централа. Новината обаче не доведе до ексцесии. На шествието дойдоха около 1500 души.

Близо 1000 души, предимно млади хора, се събраха в Силистра пред сградата на ЕНЕРГО-ПРО. Те хвърляха яйца и скандираха, имаше димки. После шествието мина през града и най-накрая завърши с хоро в центъра.

Над 1000 души излязоха по улиците в Пазарджик. Около 600 недоволни благоевградчани отново излязоха пред сградата на общината, за да протестират срещу високите сметки за ток.

Над 3000 души излязоха на пътя София-Кюстендил и блокираха движението по трасето в двете посоки между пътните възли Даскалово и Драгичево край Перник. Хората скандират "Долу монополите!" "Българи юнаци!". Множеството издига искания за програмно правителство и отпадането на член 2 и 6 от Конституцията. Движението на пътен възел Драгичево е изцяло блокирано.

В Търговище около 300 души протестираха срещу монополите и лошота социална политика у нас. Недоволните се събраха на централния площад "Свобода" и в шествия стигнаха до сградата на "ЕНЕРГО-ПРО" в областния град.

Повече 1200 души, по данни на охраняващите ги полицаи, се включиха в националния протест във Враца. Те се събраха на площада пред сградата на общината на митинг, който започна при засилено полицейско присъствие. Демонстрантите се скараха, когато един от тях, участвал в кръглата маса, организирана от Андрей Слабаков, поиска да им прочете решенията от нея. С освирквания и викове "Мафия", той бе свален от импровизираната трибуна, но до саморазправа и намеса на полицията не се стигна.

Протестиращите не забравиха и мобилните оператори. Те ги предупредиха като им залепиха бележки по прозорците на магазините.

Включванията на репортерите на bTV можете да гледате в секцията "Видео" на btvnews.bg!