Около 100 роми и също толкова приятели и поддръжници на обвинения в убийство охранител Петко Еленков се събраха пред Съдебната палата. Причината е, че предстои Софийският апелативен съд да гледа мярката за неотклонение на охранителя, който застреля 16-годишно момче.

Инцидентът стана на 2 март м.г. в хладилно депо в столичния квартал "Подуяне". Еленков уби с ловната си пушка 16-годишния Велин Кръстьов и рани тежко с две години по-малкия му приятел Камен.

Преди седмица ромите протестираха и дори блокираха пътя към летището в кв. "Христо Ботев", тъй като на последното заседание по случая Софийският градски съд пусна на свобода срещу парична гаранция Еленков. Прокуратурата обаче протестира решението и той остана в ареста.

Родителите на убитото момче заявиха, че настояват убиецът на сина им да не излиза на свобода до получаване на справедлива присъда.

„Ние сме тук, за да не се пуска този, който е убил момчето. 5000 лева ли струва един човешки живот, според вас?”, запита вуйчото на убития.

Заедно с тях пред Съдебната палата пристигна и лидерът на Евророма Цветелин Кънчев. „Този човек е пуснат под гаранция 5000 лева за убийство. Само се замислете. Ето точно това на искат да си отговорят нашите хора - дали към циганите има различен подход”, заяви той.

За да подкрепи Еленков, пък, придружен от футболни запалянковци, дойде и зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки. Той заяви, че е дошъл като български гражданин, като не бива да се прави аналогия между днешния протест и този в Пловдив. „Като български националист съм против нападението над религиозни храмове”, посочи той.

Освен него обаче имаше и 50-ина футболни фенове, както и представители на Сдружението на футболните привърженици, организирало протеста под тепетата. Председателят му Елена Ваташка беше категорична: „Нашето сдружение няма нищо общо с нито една политическа партия. Ние по неволя се занимаваме с тези неща, защото се оказа, че няма държава”.