Продължават протестите в подкрепа на Национален парк „Пирин”. Недоволството под надслов "Да спасим Пирин! Да спасим България!" съвпада също официалното откриване на европредседателството.

Това е поредната демонстрация, която екоактивисти и граждански организации правят с настояване да се отхвърли решението на Министерски съвет от края на миналата година за промяна плана за управление на планината, спирането строежа на втори лифт и оставка на екоминистъра Нено Димов.

Предишната акция преди седмица събра хиляди на протестно шествие в София и други десет града в страната. Днес на същото място – Попа и в същия час – 18:30 е насрочено още едно събитие: протест срещу корупцията.

Планирани отново са и контрапротести и акция на банскалии. Те излизат с мотива, че трябва да се защити зимният туризъм и изграждането на втората кабинка над Банско. В София защитниците на правителственото решение ще проведат и шествие с участието на популярни музикални изпълнители.

Началният час е 18 ч., а мястото - кръстовището на бул. "Витоша" и бул. "Патриарх Евтимий", откъдето тръгна големият екопротест преди седмица.

„Кой е собственикът” vs „Еколозите да не пречат”

В задочен спор по екологичната тема влязоха екоактивистът Тома Белев и представители на местната власт и бизнеса в Банско. В ефира на bTV те си размениха обвинения в тиражиране на неверни твърдения.

„Никой не трябва да бъде срещу изграждането на втората кабинкова линия. Да се занимават с други неща по околната среда, защото не трябва да се пречи на Банско да се развива, Банско е световна марка вече”, призоваха от зимния курорт.

Кметът Георги Икономов заяви, че шествието в София е със следната цел: „Искаме да подкрепим местния бизнес, искаме да изразим своята подкрепа към правителството, искаме да се противопоставим един път и завинаги на лъжите и спекулациите”. По думите му именно хората, които живеят в района на курорта най-добре пазят планината.

„За мен е много неприятно като гражданин правителството да работи за разединението на обществото. Това се използва, за да се прикрият огромните проблеми в опазването на околната среда в България”, коментира на свой ред Тома Белев, като посочи, че именно днес е последният ден, в който граждани могат да се включат в общественото обсъждане на правителствено решение за удвояване на легалния дърводобив.

По отношение на Пирин той беше категоричен: „Решението на правителството е прието в нарушение на 4 закона”. Той припомни и констатираните от 5-членен състав на Върховния административен съд нарушения на концесията и значителни сечи.

„Жителите на Банско могат да си спомнят как преди две години реката влезе в техните къщи, хотели и домове и ние, българските граждани, със своите пари трябваше да финансираме изграждането на стени около река Глазне”, посочи още Белев.

Той призова властите да кажат кой е реалният собственик на концесионера „Юлен” и попита: „Има ли нещо срамно в неговата собственост?”.

Икономов го репликира, че „Юлен” е българска фирма, която си плаща данъците у нас и за останалото трябва да се произнесе съдът. Според него „зелените” преследват политически цели.