Безпрецедентна схема за пране на пари разкри ДАНС. Френски и други европейски фирми измамени с милиони евро.

Задържани са 14 души, а срещу 9 от арестуваните вече са повдигнати обвинения, обявиха от пловдивската прокуратура.

Схемата - в началото на декември в Пловдив се регистрират 20 търговски дружества с капитал от по 2 лева. Всяко от тях си има и контрагент в 6 европейски страни, членки на ЕС, научават по късно от ДАНС и прокуратурата.

Мозъците на престъпната схема използват така нареченото „социално инженерство”: детайлно с месеци  проучват чужди компании, добират се до важна вътрешнофирмена информация. Обикновено схемата включва копиране на имейла на управителя на набелязаната компания и пускане на фалшиво нареждане от негово име да бъдат преведени суми към българските кухи фирми.

Така, в България се превеждат въпросните суми, теглят се кеш от определени банки и се предават обратно на „мозъците на измамата" в ЕС.

„Новаторското, ако мога така да се изразя, е, че парите са теглени в нашия случай, в България - в кеш.", обясни говорителят на Окръжната прокуратура Галина Андреева. Само за два месеца по тази схема са източени 2 милиона евро. Най-засегната от тази схема е Франция.

„Бяха предотвратени тегления за 4-ти, 5-ти, включително и на 30-ти - в размер на над 5 милиона евро.", каза окръжният прокурор Румен Попов.

От прокуратурата са изумени как нашите банки са позволили тегленето на крупни суми пари, без надлежна проверка. „Къде е логиката - при една от банките да се наброят близо 400 хиляди лева на лице, което е полупияно, при условие, че дружеството е с капитал от 2 лева?!", възмути се Попов.

Част от управителите на българските кухи фирми са подставени лица - хора с нисък социален статус. До момента от липсващите милиони разследващите са намерили едва 23 хиляди евро.

В момента се издирва едно лице, Георги Христов Георгиев.