Седмица след закриването на вестник Преса и списание Тема и започналите данъчни проверки в десетки други издания, главните редактори на два тиражни национални всекидневника (Стандарт и Труд) посочиха в студиото на „Тази сутрин”, че проблем на медийната среда у нас е затрудненият достъп на печата до европейските пари.

В разговор, който слабо засегна по-популярни теми като неясната медийна собственост, Славка Бозукова и Петьо Блъсков повториха тезата на зам.-главния редактор на Преса Валерия Велева от преди дни, че вестниците са в силно непривилегирована позиция при разпределянето на ресурса от ЕС и това заплашва самото им съществуване.

„В България има гигантска несправедливост по отношение на законодателството, което засяга осигуряването на финансов ресурс. Електронните медии са облагодетелствани категорично и затова най-голямата част я смучат те – електронните медии се договарят пряко с държавата, докато ние в печатните медии трябва да водим някакви безумни битки на разни конкурси, търгове, обществени поръчки и т.н.”, заяви Блъсков.

Бозукова посочи, че през предния програмен период печатните издания са взели едва 4% от парите за популяризиране на европейските програми. По думите й парите от Брюксел трябва да се харчат „не за шапки и топки с логото на програмата”, а да отиват в сериозните вестници.

Според нея закриването на Преса е негативен сигнал („една гледна точка по-малко”), но и е поука, че вече за печатните издания остава само пазарното развитие.

Бившият главен редактор на Труд и настоящ на Club Z Светлана Джамджиева отбеляза, че важният въпрос в случая е как вестникът на Тошо Тошев се е издържал през последните 3 години. По думите й няма как да има равнопоставеност в медиите у нас, при положение, че най-големият рекламодател е държавата (която разпределя европарите за публичност-б.р.).

„Имало е винаги един ресурс, който идва от другаде. Сега идва един момент, в който този ресурс от другаде започва да се свива”, коментира шефът на СЕМ доц. Георги Лозанов. По думите му това би могло да се превърне в база за по-голяма независимост.

Според медийния експерт, у нас понятието „опозиционна преса” е почти забравено, а именно в неговия контекст държавата трябва да действа внимателно, когато започва мащабни данъчни проверки в печатните издания – за да не се създаде впечатлението за репресия.

Светлана Джамджиева отбеляза, че в случая с в.Сега ревизията изглежда свързана с непосредствени политически събития – само седмица по-рано премиерът е нарекъл изданието „медийна бухалка”.

Бозукова и Блъсков посочиха, че в изданията им също са влезли данъчни. „Когато става въпрос за административно отношение към медии не трябва да се смесват две неща – медията като обществена институция и търговското предприятие, чието производство е медията”, призова главният редактор на Труд.

„Ние, като Четвърта власт, трябва да проявяваме максимална прозрачност”, заяви и Славка Бозукова. По думите й от проверката ще стане ясно кои от вестниците у нас са „на изкуствено дишане и на субсидия” и кои оцеляват пазарно.

Светлана Джамджиева изрази сериозни резерви към тези очаквания, като според нея НАП проверява само по документи и не се интересува, например, от задълженията към фалиралата КТБ.