Около 200 пристанищни работници във Варна на протест срещу проект за облагородяване на градската среда, който ще отнеме част от територията на пристанище Варна-Изток. Според тях това ще доведе до намаляване на работата и съкращения. Реакцията не закъсня - проектът бе спрян.

Проектът, който бе приет с новия Общоустройствен план на града, предвижда част от територията на пристанище Варна-Изток да стане градска зона за отдих. За целта трябва да бъдат отнети три корабни места.

„Това ще доведе до затруднение в товарооборота и ще доведе, естествено, може би в по-далечна перспектива, и до социални трусове”, прогнозира Тодор Градинаров, председател на синдикат „Докери и механизатори”.

Според протестиращите проектът може да се реализира едва, след като се премести пристанището или се построи ново.

„Строи се ново пристанище, мощностите на пристанището се местят, хората работят. А не стоят, да увеличим още повече безработните”, заяви Пенка Илиева, председател на синдикат в Пристанище Варна-Запад.

Реакцията не закъсня. След среща с министъра на транспорта Кристиян Кръстев, ръководството на пристанището спря проекта. Въпреки положителната за тях развръзка обаче, служителите на пристанището решиха все пак да проведат шествие по улиците на града.