Екип от "Пирогов" прибра режисьора Павел Васев в България с правителствения „Фалкон”.

Шефът на българския културен институт в Москва и дългогодишен директор на Народния театър "Иван Вазов” беше покосен от инсулт преди четири месеца, а транспортът му до България досега не беше възможен заради състоянието му.

Правителственият самолет излетя в 8.30 ч. за Москва. Седем часа по-късно лекарите от „Пирогов” кацнаха на родна земя, а линейка транспортира Павел Васев до спешния център.

Средствата за полета са събрани по инициатива на бившия културен министър Вежди Рашидов, който е приятел с Васев от години.

„Целта е да жив и здрав. Както и той, така и всички останали български граждани. Това е много важно”, заяви Рашидов.

Снимка: btvnovinite.bg

Павел Васев в дългогодишен директор на Народния театър. Ръководи два мандата и Сатиричния театър. В последните месеци на сцената на Сатирата са проведени редица благотворителни представления, на които са събрани над 15 000 лева за неговото лечение.

Инициативата подема настоящият директор Калин Сърменов.

„Всяка вечер в продължение на 15 дни идвах и обяснявах на публиката. Слагахме стъклена купа отвън. Опашка се образуваше”, разказа той.

В "Пирогов" следват редица обстойни прегледи, за да се уточни състоянието на Павел Васев и да се назначи най-подходящото лечение.