Правителството поема ангажимента за редуциране на разходите в държавната енергетика с по 10% годишно за период от три години. Ние сме против прибързани решения и решения под натиск. Българското правителство също е против повишаване цената на електроенергията.

Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от БГНЕС, след среща в Министерски съвет, свикана извънредно от премиера Бойко Борисов . На нея присъства и енергийният министър Теменужка Петкова. Премиерът и министрите заседаваха повече от два часа и половина.

Още миналата седмица Борисов обяви, че ще протестира заедно с бизнеса, ако се стигне до протести срещу поскъпването на тока.

Призоваваме Народното събрание да организира дискусия в пленарна зала с целия състав на КЕВР, на която всички политически сили да имат възможност да се запознаят с данните и с доклада на комисията и да се коментира тяхното предложение, обяви Дончев.

България има независим регулатор, който не е посочен от българското правителство, припомни Дончев. По думите му КЕВР вече е функция на парламента. "Всички политически сили, без една, са представени с комисари в регулатора. Те имат възможност да се информират и да участват в процеса на взимане на решение, подкрепяйки или не дадено решение. Ако регулаторът дължи отчетност на някого, това е парламентът", коментира Дончев.

Кабинетът държи на съвършено прозрачна процедура - нека бизнесът, потребителите, производителите и т.н. да имат възможност да се запознаят със ситуацията.

"Предложения от наша страна, призив към регулатора и идеи, може да се тълкува като вмешателство в работата на КЕВР - не можем и не искаме да си позволим това", каза Дончев.

Дончев сподели учудването си, че предложението на КЕВР за по-висока цена на тока от 1 юли и увеличение с близо 20% са бизнеса среща несъгласие сред основните политически сили.

"Чухме изявления от много от централите, че всички са против предложението. Учудващо е, защото в състава на КЕВР, посочен от парламента, в има представители от всички парламентарни сили, без една", уточни вицепремиерът.

По отношение на БЕХ и НЕК Дончев посочи, че в комплекс с всички останали мерки, трябва да се предприемат и стъпки към редуциране на разходите.

"Ние можем да поемем ангажимент за редуциране на разходите в държавната енергетика с 10%", каза той, а Петкова уточни, че става дума за 10% на година за период от три години.

Държавата вече е започнала множество проверки на вложените и направени разходи на ВЕИ-тата. Резултатът от тези проверки ще бъде на разположение на КЕВР. Проверките на Държавната финансова инспекция трябва да установят реалните инвестиции, за да се определи дали са адекватни на цената, обясни Теменужка Петкова.