Предновогодишно, здравната каса оряза парите на болниците за декември. Това предизвика напрежение в лечебните заведения в навечерието на грипна епидемия.

През един от последните работни дни за тази година болниците разбират, че касата намалява бюджета им, който самата институция е определила, по данни на самите лечебни заведения - с около 15%. При това в месец, в който се очаква пик на пациенти.

От Здравната каса обясняват несъответствието с нов начин за изчисление на бюджетите за декември. По закон те се изплащат с парите за следващата година. Затова Надзорният съвет е определил, че бюджетът ще се формира от средните разходи на болниците за септември, октомври и ноември.

Касата изчислява, че бюджетите за декември са само с 2,5% по-нисък от ноемврийския. Отчетената дейност на болниците за септември също е по-ниска с около 6%.

Освен тази изненада, от бургаската белодробна болница получили още една - няма да им бъдат възстановени надлимитните средства за ноември, въпреки че са предупредили Касата, че очакват повече болни.  

„Ние имаме едни и същи суми, пуснати за зимните и летните месеци. През лятото няма какво да се разболяват белодробно болните, нали?! Те са болни сега!”, коментира управителят д-р Евелина Трошанова.

В същото време Министерският съвет отпусна 15 милиона лева за ремонт и нова апаратура за университетската болница "Лозенец", в която обаче се лекуват членове на кабинета и депутати. Нито Министерството на финансите, които предложиха субсидията, нито самото лечебно заведение обясниха пред bTV за какво точно ще бъдат похарчени парите.

Отново днес стана ясно, че електронния търг за доставка на лекарства в болниците, който министерството обяви в последните дни на управлението си е спрян, заради жалба в Комисията за защита на конкуренцията.