Лъвчетата ще бъдат изпратени утре в спасителен център в Холандия, където ще им бъде оказана необходимата помощ.

Това стана ясно на извънреден брифинг в МОСВ.

"Най-резонно е лъвчетата от Разград да бъдат закарани в Холандия, утре заминават", каза изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев. Според ветеринари у нас няма възможност да се контролират заболяванията на лъвчетата, които са със сериозно увредени гени заради кръвосмешения.

По-рано днес в София се проведе голям протест на граждани срещу решението на общинския съвет в Пазарджик да ги настани в своя зоокът - въпреки предупрежденията на еко активисти, че няма нужните условия. Те спасиха лъвчетата, гледани при лоши условия в Разград и намериха спасителен център, където могат да бъдат отглеждани.

Изненадващо, Пазарджик поиска лъвчетата, а разградските общинари ги дадоха (въпреки по-рано поетия ангажимент да ги изпратят в спасителен център), като природозащитници заподозряха, че в крайна сметка големите котки ще се окажат в частна колекция. В същото време определени медийни кръгове, а и местната власт в града започнаха кампания срещу активистите.

Случаят стигна и до правителството, като от "Дондуков" 1 подкрепиха природозащитниците. Въпреки това в Пазарджик не отстъпиха от намеренията си и даже организацията "Четири лапи" беше дадена и на прокурор от кмета Тодор Попов заради опитите си да организира преместването на лъвчетата в спасителния център.