Четирима полицаи и двама общински инспектори опитаха да изгонят уличен музикант. Свидетел на акцията стана репортерът на bTV Стоян Георгиев. Заради проявения от него интерес, той се раздели за кратко с телефона си, а записа му, който документира действията на общинските инспектори, беше изтрит от тях.

От 6 години Кристиян Маринов свири по софийските улици. Уличните музиканти се оплакват, че напоследък общината ги преследва. Иска им разрешителни, а не издава такива.  

Записът на Стоян Георгиев от „акцията” се наложи да бъде възстановен от ай ти специалист, защото един от общинските служители си позволи да вземе със сила телефона на журналиста.

Телефонният номер на уличния музикант ни беше любезно предоставен от столичния инспекторат с настояване да направим интервю с него. Желанието на общинските служители да ни съдействат идва след като Кристиян Маринов е бил в инспектората, получил е обещание, че този път ще му издадат разрешение да свири и най-важното за него - платил е много по-малка глоба от очакваната.

Павлин Захариев и Ивайло Михайловски са двамата инспектори от записа. Твърдят, че не са трили записа. Ако музикант извършва дейност без разрешително, общината не може да го глоби за това, защото няма разписана глоба за нелегални улични музиканти. Затова са прилагат други наказания.

„Те глобяват за това, че се вдига шум, че се разполагат на места, където пречат на пешеходците”, обясни зам.-кметът Тодор Чобанов. Докато се напишат текстове за уличните музиканти, от следващата седмица комисия от творци и общински чиновници ще решава кой артист има място на софийските улици.

Ако Кристиян не успее да мине кастинга на софийската община за уличен музикант, има намерение да емигрира. Столичният кмет Йорданка Фандъкова е разпоредила проверка на случая. В официална позиция от общината признават, че служител на Инспектората е взел телефона на Стоян Георгиев, но не се посочва защо е направил това.

Дискусията в ефира на bTV за големите проблеми на малкия човек вижте във видеото!