Хиляди изминаха 894-те стъпала към историческия връх Шипка, въпреки че вчера Националният оперативен щаб препоръча тържествата там да преминат без официален ритуал.

Снимка: btvnovinite.bg

Институционално напрежение на върха:

Мерките срещу заразата станаха повод за напрежение между президента и председателя на Народното събрание навръх националния празник.

И президентът Румен Радев, и председателя на парламента Цвета Караянчева дойдоха на Шипка рано сутринта.

Държавният глава определи отменените чествания като манипулация. „България направи принос в световната медицина. Успя да изолира два различни щама на коронавирус. Оказа се, че софийският щам е много безобиден и всякакви мероприятия на открито в столицата са позволени. Щамът на Шипка се оказа много опасен и мероприятията се отмениха“, коментира Радев.

Снимка: btvnovinite.bg


Цвета Караянчева обясни, че е дошла на Шипка, за да поднесе цветя, както всяка година.

„Ако някой иска да разделя хората по празниците, то това не съм аз. Не е време на Шипка да сме разединени. Това, което чувам тук отгоре, ми напомня на 19 февруари. Не е време да се разделяме на Шипка, не бива да се свирка и да скверним нашите идоли, да бъдем истински патриоти“, призова председателят на Народното събрание.

Церемонията в памет на загиналите обаче се състоя. Караянчева напусна официалната реч на президента, а причината е, че честванията нарушават препоръките на оперативния щаб за борба с коронавируса.

Снимка: btvnovinite.bg

Хиляди отдадоха почит на загиналите за свободата на България:

Въпреки отмяната на тържествата, хиляди се отправиха на поход към връх Шипка. Присъстващите заявиха, че не се страхуват от вируса или от лошото време, както и че никой не може да им попречи да отдадат почит.

Един от тях беше и 87-годишният Христо Гъдев. Всяка година се качва на паметника, за да постави цветя. Потомък е на опълченец, а баща му е участвал в строителството на паметника. 

„Шипка, както казват поетите, е от кръстните места на българската история и дух. И народа чрез този бележит и героичен връх е научил – кога и на кое място е изгряла свободата на България“, каза възрастният мъж.

Трафикът към върха:

Недоволни от дългия пешеходен преход нямаше, не тежаха и знамената. През целия ден трафикът към връх Шипка беше интензивен, но празникът премина без проблеми и инциденти.

Снимка: btvnovinite.bg


Километрични колони от паркирани автомобили се извиха от двете страни на прохода, а желаещите да се изкачат до паметника на Свободата поемаха по асфалтовия път пеша. Ограничението движението на автомобилите да е само в посока връх Шипка до 14 ч. – не се спазваше стриктно, но до задръствания и инциденти не се стигна.

Тържествата бяха отменени и в Стара Загора:

Традиционното шествие с 300-метровото българско знаме от центъра на Стара Загора до Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ също не се състоя. Въпреки отмяната на официалния ритуал, стотици оставиха цвете на „Бранителите на Стара Загора“.

От областната управа заявиха, че целта не е била да пречат на хората да почетат паметта на загиналите за свободата на България, а да няма струпване на много лица на едно място.