Пътят на опълченците изминаха и хиляди признателни българи. Празникът е придружен и от силен трафик. Леко и без напрежение минава празника в подножието на Шипка, където започва изкачването на хилядите към върха, както и молебена за здраве, отслужен в храм-паметника в град Шипка.

Снимка: btvnovinite.bg

Някои от желаещите да се включат в тържествата го направиха под формата на поход. Много хора продължава да се стичат към върха. Официално движението е еднопосочно, но някои нарушават ограниченията.

Снимка: btvnovinite.bg

Мнозина започнаха своя поход от храм-паметника в град Шипка. Хора от цялата страна се включиха в молебена за здраве на българския народ, отслужен от Старозагорския митрополит Киприан.

Снимка: btvnovinite.bg

"Ние сме длъжни да почетем паметта на всички паднали за Освобождението на България и сме длъжни да направим молебена за целия православен български народ, които днес сме единни, тържествуваме за Освобождението на нашата мила майка България и всяка една молитва, която е отправена към Бога, тя е отправена с вяра, надежда и любов.", заяви митрополит Киприан.

Николай Цанков е българин от Словакия. Дошъл е у нас е за празника.

Снимка: btvnovinite.bg

"Заедно с моя приятел дойдохме на празника да почетем този много важен миг за България", разказва Николай.

С гордост и признателност към освободителите момчетата и още десетки хора понесоха знамена към върха.