През 1983 г. кинолюбителят от Димитровград Валери Добрев попада на статия в търговишки вестник, че строителят на паметника на връх Шипка е още жив и живее в с. Дралфа.

Още на следващия ден кинолюбителят се качва на социалистическата си кола заедно с полупрофесионалната си 16-милиметрова кинокамера и заминава за Дралфа, Търговишко.

Там с мъка убеждава живия още Пеньо Атанасов Колев-Бомбето да се снима в неговия любителски документален филм и дори го качват на връх Шипка, където бай Пеньо силно се развълнува, разказвайки спомени от времето на строежа. Но не забравя и обидата си от 1934-та година, когато е открит паметника, а за строителя му не споменали нито дума. След този ден той не стъпил на върха повече от 30 години.

За своя филм "Да оставиш следа" Валери Добрев печели първа награда на кинофестивал в Шумен, но след това лентата му потъва в забвение – също както и строителя на Шипченския паметник.

И отново минават над 30 години... Докато създателите на филма на bTV "Паметника на свободата" снимат в казанлъшкия музей и на самия връх, отдавна пенсионираната музейна уредничка Маринка Гочева съвсем случайно споменава, че някъде в музея се пази копие на въпросния филм. Копието било придобито след дълги молби в единствената по онова време телевизия – БНТ.

Следва нещо като филм във филма – продължително издирване, стара кинолента, за която не се знае дали няма да се разтроши, когато бъде поставена на мувиолата. Реставрационни процедури – и най-накрая – голямата радост от това да видиш и чуеш живия строител на най-знаковия български паметник. Да видиш скромния му дом и още по-скромната му съпруга. Да го видиш как се изкачва – напълно непознат сред всичките туристи – до творението на живота му. И да чуеш гласа му. Истинска среща с историята!

А дигитслно възстановените кадри ще могат да видят единствено зрителите на bTV на 3-ти март, от 20:00 часа в първия филм от документалната поредица "Неразказано в историята".