България е на първо място по смърт на пътя в Евросъюза. Заедно с другите превантивни мерки, най-накрая към финал върви и идеята за поощряване на изрядните шофьори. Вече е нает консултант, който да изготви методика да изграждане на системата.

“Това един водач колко нарушения прави, участва ли в ПТП и според размера на щетите, ще се изчислява размерът на гражданската, за някои бонус ще има, по-евтина ще им стане, за други нарушители, ще се увеличи като размер”, обяснява шефът на КАТ Бойко Рановски.

При сключването на полица, системата ще черпи данни на шофьора от КАТ и от гаранционния фонд. Така полицата може да струва в пъти по-скъпо за нарушителите.

„Това е много полезно, тъй като ако някой може да се размине от плащане на глоба, ако той обаче участва в ПТП неговата застраховка значително ще скочи, това цели да намали катастрофите и да озапти пътните хулигани”, отбелязва Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите в катастрофи.

Шофьорите одобряват идеята. 

Очаква се системата за влезе в сила до края на годината. Тя вече се прилага в повечето европейски държави. И има превантивен и дисциплиниращ ефект.