Време е да се освободим от политическите и идеологически предразсъдъци. Такъв призив отправи президентът Росен Плевнелиев на тържествата по случай 110-годишнината на Илинденско-Преображенско въстание в Благоевград.

По-рано в събота той участва в заключителната церемония от честванията по повод на 100-годишнината от Балканските войни и 135-ата годишнина от създаването на Българската армия във Военната академия в София.

„Илинденско-преображенската епопея се нареди сред най-високите върхове на борбите за национално освобождение. 1903 година бе преломна. Нетърпимият терор показа ясно, че пътят към по-добро бъдеще минава през борба. Пламъците на въстанието осветиха цяла Европа и показаха, че българите от Македония и Одринско са достойни за своята свобода. Млади и стари, мъже и жени показаха на света как с е умира за свобода. В борбата паднаха мнозина, защото вярваха, че свободата е достижима единствено ако платят за нея със своята кръв,” каза още Плевнелиев.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„Както бе казал Даме Греув: по-добре ужасен край, отколкото ужас без край,” продължи словото си държавният глава.

По думите му, ценностите и уроците на миналото не могат да бъдат заличени, а на общата история на България и Македония е отредено да сближава двете държави.

„Сега са ни нужни също толкова сила и смелост, за да се освободим от политическите и идеологически предразсъдъци, поклон пред героите от и тяхната саможертва,” завърши Плевнелиев.

В 21:00 часа той прие парада на Националната гвардейска част. След това небето над Благоевград беше озарено от тържествената заря проверка.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!