Димитър Петров и Александър Алексиев работят в сферата на финансите и правото, но казват, че за тях планината е преди всичко. Преди 2 години основават Софийски планински клуб, чрез който да направят планината по-популярна и достъпна.

Тяхна е и идеята Витоша да бъде оборудвана с аптечки с превързочни материали, лекарства за обработка на рани и обезболяващи.

„По-опитните планинари носим със себе си всички тези неща, защото знаем, че може да се случват инциденти в планината и е важно да сме подготвени за тях”, казва Александър.

Всеки, който има нужда от бинт или лейкопласт ще може да ползва, но би било добре следващия път, когато мине покрай аптечката да попълни взетото.

„Има вероятност естествено недоброжелателни хора да вземат повече, отколкото им трябва съответно ние си поставяме за задача да възстановяваме всеки път докато хората се научат, че ние няма да се откажем от това. В смисъл ще го правим докато не стане”, категоричен е Димитър.

Комплектите за първа помощ на Витоша вече са подготвени и трябва да бъдат по местата си през юни. Самите хора ще решат къде да бъдат поставени аптечките като гласуват в интернет страницата на организацията.

Гласуването ще продължи до 15 май, а инициативата е част от кампания наречена "Уважавай планината".