В сезона на пътуванията, когато горивата поскъпват, проверихме дали е по-изгодно да се пътува на ток или на бензин.

България е на 23 място в Европейския съюз по брой на електромобили. Едва 1500 са екоколите у нас, като две трети от тях са хибридни – тоест и на ток, и дизел или бензин.

У нас стимулите за екоавтомобили все още са малко. Все пак за тях няма годишен данък и могат да спират в центъра на големите градове, без да плащат. Безспорен плюс е и по-евтиното зареждане – близо 10 пъти.

Снимка: bTV

Зарядните станции у нас обаче все още са малко и са само в големите градове. Все още нямаме и инфраструктура за бързо зареждане – тоест извън града с подобен автомобил е сложно. Не е за подценяване и първоначалната цена – тя е с 30% по-висока.

Снимка: bTV

Владимир Владимиров кара кола на ток от около година. Зарежда я както телефона си през нощта. Изчислява, че токът за едно зареждане на батерията за 8 часа му струва 2-3 лева. С тях може да измине около 100 километра. Признава обаче, че няма как да излезе извън града с електромобил, поне на този етап.

„Ако искам да стигна до морето няма да е комфортно, защото след 100 километра или в идеални условия 150 километра трябва да спра за нормалното 220 волта зареждане за 8 часа и за следващите 100 отново да спра”, обяснява той.

С напредването на технологиите това, в следващите няколко години ще отпадне като проблем, смятат от електромобилната асоциация у нас. Изчисляват, че инвестицията в екоавтомобил се изплаща, тъй като допълнителните разходи за масло и консумативни например липсват.

„При пробег годишен от порядъка на 25 хиляди километра, ще се изплати за между 3 и 4 години”, обяснява Ангел Николов от БАЕПС.

Според петролната асоциация обаче все още сме далеч от момента, когато електромобилите ще изместят останалите. А падането на цените на горивата и по-икономичните нови коли щели да забавят процеса.

„Автомобилната индустрия върви към намаляване на разходите, знаем че един разход от 3,4,5 л на 100 км е нещо съвсем нормално”, казва Валентин Кънев от Балканската черноморска петролна и газова асоциация

Собствениците на стари автомобили, каквито са колите масово у нас, от петролната асоциация съветват да инвестират в горива с по-добро изгаряне, за да спестят от разход на бензин.

Снимка: bTV

Поскъпването на горивата в сезона на пътуванията вече започна – с около 4-5 стотинки е скочил най-масовият бензин в последната седмица. И все пак до морето на този етап няма как да стигнем с електромобил.

В следващите години това обаче трябва да се промени. До 2020 г., когато трябва да бъдат изградени масово станции за бързо зареждане на електромобилите, а и технологията ще напредне.