Пациенти с ревматологични заболявания ще съдят здравната каса. Причината са нови правила, които според тях затрудняват достъпа им до лечение.

Отговорът на касата е, че няма болни, на които да е отказана терапия заради новите изисквания.

12-годишният Йорго има ревматоиден артрит. С тази диагноза живеят 500 българчета. Болестта е открита, когато е едва на 8 месеца. На 5 години започва „биологична терапия". С нея се лекуват още 4 хиляди българи с неговата диагноза.

Терапията се отпуска с помощта на специален протокол, който се издава през няколко месеца. Майката на Йорго се страхува, че новите правила на Касата, влезли в сила от август, ще затруднят получаването на документа.

Днес пациентските организации се срещнаха с представители на Здравната каса, за да настояват за промяна на новия регламент.

Касата не се ангажира категорично, че ще има гратисен период, в който хората да минават и по старите, и по новите изисквания. Нямаме ангажимент от касата, че няма да има върнати пациенти, обяви след срещата Живко Янков, председател на Българското сдружение на болните от болестта на Бехтерев. 

Нова среща между Здравната каса, пациентските организации и националните консултанти по ревматология ще има на 12 октомври.