В миналото Ангел Генчев е талантлив щангист. Днес е рецидивист. През 88-ма в Сеул става безапелационен олимпийски шампион. 24 часа по-късно титлата му е отнета заради допинг. Това преобръща не само кариерата, но и живота му. Изнасилване, измами, хулиганство са само част от обвиненията в досието му.

В момента Генчев е в затвора, където е бил общо над 11 години.

„24 часа след титлата настъпи смъртта. Може би съм от малцината, които на живо са преживявали смърт”, спомня си той.

Щангистът и до днес е убеден, че пробата му е манипулирана, а хващането му е политическа поръчка.

От Корея Генчев прави опит да емигрира в Съединените щати, но в последния момент се отказва, защото в посолството го предупреждават, че няма да има възможност детето му да отиде при него.

Предупредили го също, че в България го чака много тежка съдба и вероятно ще го вкарат в затвора. „Ясно е, че отивам на гибел, но аз и без това съм умрял. По-добре да си умра с чест, но като нормален човек. Как ще живея, без да видя детето си?”, казва Генчев.

След Игрите Генчев влиза в криминалния свят. Твърди, че голяма част от присъдите са преувеличени заради опита му да емигрира в САЩ.

Казва, че до ден-днешен няма мотиви на 6-годишната си излежана присъда за изнасилване.

„Аз бях щастлив, че не ме разстреляха, че не ме хвърлиха в „Белене” още като се върнах през 88-ма година”, признава той.

В затвора Генчев продължава да тренира. Излиза в отпуск за три дни и печели медал на световния шампионат в Турция през 1994 г.

Следват обаче нови присъди – хулиганство и скандали и още няколко ефективни наказания.

„Ако се направи ревизия на делата ми, би трябвало да осъдя държавата”, казва той. Сега Ангел Генчев е оптимист. След по-малко от година ще бъде отново на свобода. Признава, че е намалил скоростта от бързото каране през живота и продължава да мечтае за спокойно ежедневие с трите си деца.