Скандалите около Медицинския университет в София продължават. Разследваният от прокуратурата бивш ректор акад. Ваньо Митев обяви, че може да обори доклада на одиторите, който го уличава в злоупотреби.

Одиторите от Министерството на образованието и науката (МОН) отбелязват в доклада си, че изнесеното обучение на Медицинския университет в чужбина е в конфликт със закона.

Вижте във видеото:

Към днешна дата ръководството на ВУЗ-а иска да акредитира центъра в Швейцария като филиал. Италианските партньори на университета обаче изразиха тревога от това.

„Това означава да кажем на студентите, които са във втори курс сега: „Ние се объркахме, така че, ако желаете да продължите обучението си, трябва да се преместите в София“, каза проф. Антонио Джованони, партньор на МУ-София в Италия.

Още през 2013 г. МОН предупреждава тогавашния ректор, че процедурата за откриване на филиал в Швейцария би била „в противоречие със закона“.

„Никъде не е казано, че ако това не е филиал, другото е незаконно“, коментира Митев.

Главният секретар на МОН – Красимир Вълчев, обаче е категоричен, че „преди 2016 г. това обучение е било в нарушение“.

Академик Митев внася поправка в терминологията – в Швейцария бил открит изнесен център, а не филиал.

„Това е обслужващо звено – център. Ето това е вратичката“, казва Митев.

„Терминът обслужващи звена в Закона за висшето образование се използва за учебни бази, работилници, библиотеки, в които не се извършва обучение“, контрира Вълчев.

Промените в закона от тази година дават право да се извършва обучение в изнесени центрове, но само след решение на Министерския съвет. Към днешна дата МС не е дал такова разрешение на медицинския университет, подчертават от просветното ведомство.