Премиерите на България и Сърбия откриха бюст-паметник на Васил Левски в Цариброд в навечерието на 19 февруари, когато българите отдават почит на Апостола на свободата. Автор на паметника е големият скулптор Валентин Старчев.

На церемонията присъстваха министърът на културата Петър Стоянович, български академици, професори, учени, дейци на културата.

В словото си пред гражданите от Цариброд Пламен Орешарски заяви, че следвайки заветите на Апостола, трябва да почерпим сили за нашето европейско бъдеще, като бъдем равни с другите народи. „Вече век и половина времето не успя да заличи частица от неговия светъл образ”, допълни българският премиер и заключи, че този паметник ще бъде символ за връзката между двата братски народа, между които е имало немалко трудности през годините.

Акцент в словото на премиера Ивица Дачич бе икономиката, борбата с бедността, особено в пограничните райони. Той призова да се отворят фабрики и работни места. Според Дачич и българите, и сърбите имат общи интереси, защото са като едно цяло на Балканите. „Достатъчно сме били в кръв, време е да текне и мед", каза Дачич.