Офертите за евтино море през лятото приключват в края на април. Тази година се очакват повече чужди туристи и затова трябва да побързате да си запазите изгодна почивка още сега.

До края на април отстъпката при резервациите в повечето хотели е 10-15%.

Ако запазите почивката си сега, може да намерите „ол инклузив” за 30 лв. на ден. Следващи намаления едва ли ще има.

„Тази година ще бъде доста трудно за тези българи, които решават в последния момент да пътуват, тъй като повечето хотели вече са почти пълни, спрели са записванията, особено за юли и август”, коментира Нина Чамова, управител на туристическа агенция.

Заради несигурната обстановка в Турция, Египет и Тунис много чужденци се пренасочват към нашите курорти.

„Доста хора прибягват до услугите на туроператор, тъй като там е нужно единствено да си оставят данните и своето желание за почивка и всичко останало ще свърши туроператорът”, посочва Виолета Ковачева, маркетинг мениджър на хотели.

Експертите препоръчват почивка с туроператор, защото той ползва по-големи отстъпки. Сред екстрите, които се предлагат при ранни резервации, са безплатен чадър и шезлонг на плажа.

За чужбина резервацията трябва да е направена доста по-рано, за да е максимално изгодна, сочи изследване на сайта за планиране и подготовка на пътувания "Трип адвайзър".

За почивка в Европа най-изгодното време за резервация е от 3 до 5 месеца преди заминаването. Така се спестяват 23% от цената.

Снимка: btvnovinite.bg

За Азия резервация 3 месеца по-рано гарантира същата отстъпка. За Карибите е необходимо да си запазите хотел поне 4 месеца по-рано, а за Африка поне 5 месеца преди заминаването.

Снимка: btvnovinite.bg

По данни на нашите туроператори най-предпочитаните дестинации от българите тази година са Италия и Гърция. Наблюдава се спад на желаещите за почивка в Турция.

Снимка: btvnovinite.bg

Михаил работи като застраховател. Още в началото на годината е направил резервации за различни дестинации, които ще посети лятото. През юли ще почива в Барселона, през август - в Гърция, а в началото на октомври ще посети Дубай.

„За Гърция още през януари си резервирахме хотела и така чисто математически ни излезе 50% по-евтино”, обясни той.

Най-предпочитаното място в чужбина за това лято е Гърция, категорични са туроператорите, а най - изгодното време за резервации - именно януари.

За по-екзотични дестинации като Тайланд и Доминикана резервация поне 5 месеца по-рано гарантира 30 на сто по-ниска цена.

Като повечето българи Михаил разчита на спестявания, за да пътува. Модата да се тегли кредит, за да се отиде на почивка, е отшумяла.

„Не са изключение кредитите за почивка, но те са само тогава, когато хора искат да сбъднат мечта да отидат там, където не могат да си позволят с доходите си - в Малдивите, Тайланд, Камбоджа - наскоро имахме такива клиенти", посочва кредитният консултант Тихомир Тошев.

Според експерите най-разумно е да спестяваме до 10% от дохода си всеки месец, за да осигурим средствата за почивка.