Масово в магазините се продава оцет, който съсипва домашната зимнина.
Последната есенна грижа на Цонка Денева от с.Балван е да зареди рафтовете с домашно приготвена туршия: „Голяма радост изпитваме, че нещо сме направили, сме постигнали, че труда ни е възнаграден, че има нещо какво да ядем през зимата."
Съседката й споделя горчив опит с купен от магазина оцет. „Почне ли да побелява, почне ли да шупти, да има шупли. Това значи, че бурканът е започнал бомбаж.", казва Елка.
Все по-малко са хората, които сами си приготвят оцета. Ако не разполагате с домашен оцет, единствената възможност да затворите туршиите остава купешкия.
Производителите обаче често поставят надписа „Оцет” и върху аналогичния продукт - овкусител. Той обаче съдържа добавката Е260, която освен, че разваля туршиите, в големи количества е вредна и за здравето.
„Рискът може да настъпи при по-голяма консумация от тази съставка, както е в случая, без да е разредена.", обясни д-р Камен Николов от Българската агенция по безопасност на храните.
От ведомството ще правят проверки на качеството на оцета след постъпване на жалби.