Частни и общински болници се готвят за протести, след като изненадващо в края на годината НЗОК реши да им плати с около 15% по-малко пари.

Решението е взето на Надзорен съвет на НЗОК на 20 декември т.г., но лечебните заведения са били информирани едва на 28-ми – когато трябвало да подпишат анексите, обясни в студиото на „Лице в лице” д-р Николай Болтаджиев. „Ако не подпишат, няма да получат и останалите пари”, посочи той.

„Болниците са изпълнили своите бюджети и автоматично това ще отреже от вече свършената работа, те вече са лекували пациенти за тези пари и няма да им се платят. В момента персоналът работи без пари не по хуманитарни причини, защото мисля, че персоналът също иска да купи банани на децата си като тези държавни служители, които ще получат бонуси”, отбеляза медикът.

Според него ситуацията показва грубото отношение на НЗОК към служителите на болниците и ръководителите им.

„Това ще се компенсира единствено от ограничения в самата болница. Няма да има премии за персонала, трудно ще им се платят заплатите. Това са парите на гражданите, тези пари надзорът на касата си ги разпределя както иска”, коментира д-р Болтаджиев. Според него решението е напълно незаконно и ще се търси възможност да се обжалва.