"Целта на новите правила за производство на домашна ракия е да се засили контролът в тази сфера на икономическа активност. Зад традицията се крие и един значителен сив сектор, който не плаща акцизи и данъци и произвежда нещо, върху което няма контрол. Има нелегално производство и то се появява на пазара”.

Това обяви в предаването „Тази сутрин” Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара по повод промените в Закона за акцизите и данъчните складове.

По думите му хората, които варят ракия наистина за собствени нужди, по никакъв начин не са засегнати от промените.

Новите правила са свързани с намаляване на капацитета на казаните – за малък съд ще бъде признат този, който има вместимост до 500 литра, досега беше до 1000. Тези от 500 до 1000 трябва да минат на лицензионен режим, на какъвто са всички производители. Малките остават на регистрационен режим – вписват се в регистър в Агенция „Митници”.

Другата промяна е свързана с времевия диапазон, в който може да се извършва тази дейност – от юли до края на декември. Причината за това е, че варенето на ракия за собствени нужди предполага дестилация на грозде и други плодове собствено производство, обясни Радев. В България плодове има в определен период на годината, напомни той.

Варенето извън този времеви диапазон не е забранено, но Агенция „Митници” трябва да бъде предупредена.