Законопроектът, който въвежда забрана за носене на облекло, скриващо изцяло или отчасти лицето, по-известен като Закон за бурките, беше приет от парламента на второ четене. 

Вносители са от "Патриотичния фронт", а най-яростна съпротива днес имаше от ДПС и ДОСТ.

Въпреки това текстовете бяха приети, а ДПС напусна залата в знак на протест.

Така носенето на бурки на публични места у нас вече е забранено и ще се наказва с глоба 200 лева при първо нарушение и по 1500 лв. за всяко следващо. Ако нарушителите са длъжностни лица, глобата е в размер на 500 лв. за първо нарушение и 2000 лв. за всяко следващо.

Според приетите текстове облекло, прикриващо или скриващо лицето, са плътни или полупрозрачни дрехи, покривала, наметала, мрежести платки, маски или други подобни елементи, които прикриват частично или скриват напълно лицето.

Разпоредбите на закона няма да се прилагат, ако носенето на облеклото се налага по здравословни причини, от характера на упражняваната професия, в рамките на спортни, културни и образователни или други подобни прояви, в молитвените домове на регистрираните вероизповедания и когато със закон е установено друго.

Преди началото на дебата по законопроекта от ДПС предложиха обсъждането му да отпадне от дневния ред на Народното събрание, тъй като според с тях се дава повод на реваншистки, радикални и нездрави сили да търсят назидание и мъст.

Обратно предложение направи Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт, който посочи, че има радикализъм и този закон е опит да се спре разделянето на обществото и неговото противопоставяне на религиозна основа.

По време на дебата Йордан Цонев от ДПС заяви, че се насажда внушението, че „Законът за бурките” касае националната сигурност, докато всъщност по думите му това е закон с ярък политически и предизборен характер.

През април Пазарджик първи забрани забулването на публични места по идея на общинския съветник Благо Петров. По думите му резултат има.

 „Мисля, че Общинският съвет, както  ние, вносителите, правилно разчетохме сигналите, които дава общественото мнение в Пазарджик", коментира той.

Сред глобените скоро е и съпругата на обвинение в разпространение на радикален ислям имам Ахмед Муса. Тя е била с покрито лице на улицата в  квартал „Изток".