Парламентът прие на първо четене забраната за носене на бурки у нас. Законът мина почти без дебат, само осем депутати гласуваха против.

С новите текстове, внесени от Патриотичния фронт, се забранява носенето на облекло, което напълно или частично закрива лицето на публични места. Целта е да се знае кой стои под покривалото.

Красимир Велчев от ГЕРБ обясни, че става дума за вид мярка за защита на националната сигурност и обществения ред и в частност, за борба с тероризма.

Проектът срещна яростна съпротива. Според ДПС той не решава нито един съществен проблем и се отнася за 30-40 жени в Пазарджик.

„Ако се основаваме на мотивите на вносителя, излиза, че над шията на човека има два анатомични органа - глава и лице. което е нелепо и глупаво. Текстът прави уязвими бутафорните розови пантери и мики мауси”, каза Тунчер Кърджалиев от ДПС.

Независимият депутат Лютви Местан заяви, че забраната засяга паметта на майка му, и цитира Йордан Йовков.

„Че беше горещо, горещо беше, но Моканина знаеше, че когато жените тъй отпуснат забрадките си, нещо друго ги мъчи...”. За забрадката става дума, не за бурката”, изтъкна Местан.

Глобата при носене на бурка ще е 200 лева, а при рецидив - до 1500 лева и лишаване от помощи.

Депутатите приеха и промени в закона за чужденците, с които право на продължително пребиваване у нас до 1 година придобиват лица, инвестирали 100 000 лева. Досега прагът беше 600 000 лева.