За хората, които обичат това, казват, че имат бензин в кръвта. Скоростта определя самочувствието, а разкъсаните гуми са трофей.

От малка Мария посещава различни състезания на Формула 1 с баща си. И двамата са фенове на бързите скорости. Казва, че това е адреналин, който винаги е обичала. Моментът, в който заставаш на завоя, а автомобилите пилят гуми на сантиметри от теб – тогава се чувстваш истински жив.

Или поне така е за всички любители на високите скорости. Така е и за Мария. Когато била малка баща й я водел често на различни състезания, за съжаление обаче никога не се е качвала на такава кола – нито да я подкара, нито да се повози.

Преди около две години Мария губи зрението си. Две поредни катастрофи се оказват решаващи за нейното състояние. Само че тя не е участник в тях, а просто жертва. Първия път пресича на зелен светофар, когато кола връхлетява върху нея. А 6 месеца по-късно, докато чака автобуса на спирка, той не успява да вземе завоя – за да го избегнат всички чакащи отскачат назад – включително и Мария и тя удря лошо главата си. Малко по-късно се оказва, че ударът е решаващ за зрението й.

„Беше неделя вечерта, аз шофирах на магистралата, установих, че загубвам зрението си на лявото око. С помощта на хора по пътя и полицаи, влизайки в София, те ме закараха в болница и там докторката ми каза: Вие ще си загубите окото и аз няма какво да направя! И ме пусна да си ходя сама вкъщи. Казват, че може би тогава е трябвало да се реагира по-бързо, до 6-тия, 12-тия час. При което на следващия ден бях напълно ослепяла.”

Въпреки трудностите Мария вече 2 години посреща всяко ежедневно изпитание с усмивка. Научила се е на всичко сама и не се оплаква от нищо. Не се обвинява, даже напротив – има своето собствено обяснение за това, което й се е случило. Според нея, в момента, в който е приела живота си за даденост и си е повярвала твърде много – тогава съдбата й е поднесла това изпитание като урок.

„Бях станала много самоуверена, властна, собственически управляваща света около себе си. Но предполагам се вижда, че сега не съм такава.”

Снимка: bTV

За да задържим ярката усмивка на Мария за по-дълго й подготвихме изненада. Сбъднахме една от нейните мечти – да се повози на високоскоростна кола и дори да разкъса гумите заедно с шофьора – 8-кратния шампион на България Димитър Илиев.

Снимка: bTV

Той прие да помогне с изненадата без капка колебание. А и по неговата усмивка си личи колко щастлив беше, че достави удоволствие на нашата героиня.

Вижте нейните емоции във видеото!