Сблъсъци между жандармерия и протестиращи в Балчик белязаха протестите заради защитената зона „Калиакра”.

Около 100 души от трите крайморски общини Балчик, Каварна и Шабла се опитаха да осуетят  обществено обсъждане на плана за управление на защитената  местност Калиакра. Намеси се и полиция.

За осигурят достъп на участниците в общественото обсъждане в Балчик за бъдещето на „Калиакра”, жандармеристи  избутват хората,  чупи се стъклена витрина и 3-ма души са с прорезни рани по ръцете.

Протестът започна тази сутрин в Каварна, когато стотици блокираха сградата на общината, за да не влязат експертите на общественото обсъждане. Хората се страхуват, че с увеличаване на защитените територии в Добруджа, ще бъде съсипано земеделието, туризма и рибарството.

Недоволните настояват териториите да бъдат прецизирани.

„Не само, че няма да им бъде отнет поминъкът, идеята е да бъде запазен за това се борим. Не земедските земи да се превръщат във ветроенегрийни полета, застрояване с множество хотели”, обясни Ирина Матеева от БДЗП.

Протестиращите затвориха за кратко и  международния път Дуранкулак – Варна.

На извънреден брифинг от екоминистерството обясниха, че заповедта е трябвало да бъде издадена в края на март. В противен случай страната ни е рискувала огромни глоби. „Забраните така или иначе ще бъдат наложени. Въпросът е дали да плащаме санкция на ЕК, или тази санкция да бъде спестена на българския данъкоплатец – 20 хиляди евро на ден”, каза министър Нено Димов.

От екоминистерството увериха, че ощетените земеделски производители ще имат възможност за компенсация.

Протестните действия ще продължат и утре. Международният път Дуранкулак Варна отново ще бъде затворен.